Bättre vett på cykeln i Stockholm

Cyklister. Få människor skapar lika stor irritation i Stockholm som dessa – något som blir ett problem då staden satsar allt hårdare på att få folk att välja sina cyklar framför bilar. Många upplever cyklister som galningar som alltid står på sin rätt och som helt saknar den grundläggande trafikkunskapen; något som i sin tur leder till olyckor och en allmänt dålig stämning i staden.

Detta är också till viss del sant – många använder sina cyklar i Stockholm utan att tänka på att det faktiskt är ett fordon som de framför och utan en tanke på den höga fart som de de facto kan trampa upp. Även om Stockholm underlättat för cyklar – bredare- och fler cykelbanor, bättre underhålla på dessa och bättre dragning – så skrämmer vissa cyklister även andra medtrafikanter som åker i godan på sina två hjul.

Ett typiskt sådant scenario är något som många vittnar om på exempevis Liljeholmsbron där vanliga cyklister cyklar i lugn och ro mot sina arbeteten och där det plötsligt – bakifrån – kan komma rena tävlingscyklister som med ett idogt plingande och diverse okvädningsord visar att de vill ta sig förbi och att farten är för långsam.

Det är också dessa människor som i grund och botten helt bör om sig och använda sina cyklar i Stockholm med ett bättre vett och med en större omtanke om sina medtrafikanter.

Cykla lugnare och börja resan tidigare

Ska Stockholm blir den stora cykelstaden som man siktar på att bli – tänk Köpenhamn och Amsterdam – så måste också de som cyklar vara beredda på att visa mer hänsyn och respekt mot varandra. Det är inte så konstigt att cyklar fått ett dåligt rykte när man hela tiden hör rapporter om stora karavaner som färdas längs exempelvis Götgatan och där de enbart ser till sin egen rätt och utan en tanke på vare sig bilar eller fotgängare. Initiativet från Stockholm som stad är helt rätt; vi måste i en större utsträckning börja använda våra cyklar och den kollektivtrafiken som finns.

Steg ett är således taget och nu handlar bara nästa steg om hur man ska kunna lära cyklister ett bättre vett i trafiken. Det handlar om höga farter, lite skydd och i sådana situationer kan det gå väldigt fort. Rådet är alltså att börja sin färd någon halvtimme tidigare, cykla lugnt och försiktigt och njuta av vilken vacker stad Stockholm faktiskt är.

De som cyklar som om det vore en tävling kan istället söka sig till de vackra landsvägar som finns upp mot Sigtuna – de är som gjorda för att sätta nya personliga rekord och detta utan att det går ut över någon annan persons hälsa och välmående.

3 Feb 2023

Vi fokuserar på att leva ett bättre liv och pratar mycket om ett ökat välmående på denna blogg. Förhoppningsvis kan denna sida och det innehåll vi regelbundet uppdaterar låsa upp några lyckta dörrar i ditt liv. Välkommen! 

Senaste artiklarna