Hitta rätt rekryteringsprocess

Hitta rätt rekryteringsprocess och njut av frukterna en sådan för med sig. En nyrekrytering innebär en risk. Fel person kan innebära pengarna i sjön och en felaktigt rekrytering kan också innebära att tid - massor av tid - aldrig kommer igen.

Det finns olika typer av problem i samband med en rekrytering. Ett är att det visar sig att den person man anställer inte håller måttet. Han kanske inte smälter in i gruppen, han kanske inte har den kompetens man trott - eller han kanske inte har varit helt sanningsenligt med sitt CV. Ett annat problem är att han kanske är helt rätt person - men där fler än det egna företaget ser detta. Det kan innebära att han slutar innan han blivit riktigt varm i kläderna. Även det handlar om pengar i sjön och ett steg tillbaka till ruta ett.

Det senare är inte ovanligt att se i större städer där en högre konkurrenssituation finns. Företag låter, helt enkelt, andra företag göra grovjobbet - utbildning, vana, erfarenhet och så vidare - innan man lockar över personen i fråga. Det råder, trots allt, fri konkurrens.

Ta hjälp utifrån med rekryteringen

Det finns andra vägar att ta. Idag så finns det många renodlade rekryteringsföretag som erbjuder hjälp i samband med nyrekrytering. Detta både vid lägre såväl som till högre befattningar och tjänster. Det senare är emellertid viktigare då det är till de högre positionerna inom ett företag som rätt person måste hittas.

Hur ser då en professionell rekrytering ut? Det kan handla om många olika metoder. Det som man emellertid måste trycka lite extra på är att man som uppdragsgivare slipper all stress. Man kopplas in först i slutet av processen och deltar exempelvis vid de slutintervjuer som sker.

Grovjobbet - det mest tidskrävande - är redan gjort och man kommer till ett dukat bord där man kan välja mellan två-tre toppkandidater som tagit fram genom en omfattande, delikat och gedigen process.

Så går rekryteringsprocessen till

Om man ska beskriva en rekryteringsprocess i en mer professionell regi så handlar det väldigt mycket om att utnyttja ett befintligt kontaktnät. Dels så har rekryteringsföretagen en stor bank av kandidater i sin ägo. Det kan handla om att en person visat intresse för en tidigare tjänst - men fallit på mållinjen till denna, av ett eller annat skäl. Personen i fråga kan vara en perfekt matchning för den tjänst som nu ska tillsättas.

Det kan även ske rekrytering via headhunting. Headhunting innebär att en person som inte nödvändigtvis söker ett nytt jobb kontaktas. Rekryteringsföretagen har ett stort kontaktnät och man har öronen mot gatan och ögonen på helspänn. Det innebär att man vet vilka personer - primärt i högre positioner - som kan vara redo att söka sig vidare om rätt erbjudande finns. Det kan handla om en person som sidsteppats, som kört fast i den nuvarande rollen eller som, helt enkelt, skulle passa bättre inom en annan koncern - och i en annan roll.

Headhunting är idag väldigt vanligt och det är en metod som ser till att rätt kompetens hamnar på rätt plats. En delikat process som få företag kan hantera utan professionell hjälp från en rekryteringsfirma.

Genom att ta professionell hjälp med rekrytering så slipper man lägga ner den enorma tid och kraft som krävs för att hitta rätt person. Det är en investering.

Vi fokuserar på att leva ett bättre liv och pratar mycket om ett ökat välmående på denna blogg. Förhoppningsvis kan denna sida och det innehåll vi regelbundet uppdaterar låsa upp några lyckta dörrar i ditt liv. Välkommen! 

Senaste artiklarna