Arbetslös och sjukskriven - vad gäller?

Arbetslös och sjukskriven - vad gäller egentligen? En arbetslös kan ha rätt till sjukpenning redan från första dagen av sjukperioden. Det är viktigt att man - via Försäkringskassan - sjukanmäler sig redan från den första dagen. I samband med detta så anmäler man också omfattning - hur mycket man kan arbeta - på sjukdomen.

Den person som inte kan arbeta på grund av sjukdom kan få ersättning i form av sjukpenning. Det motsvarar 80% av den sjukpenninggrundande inkomsten. Under ramtiden - 450 dagar - kan sjukpenning på normalnivå betalas ut i maximalt 364 dagar. Då dessa dagar är över så kan man göra en ansökan om fortsättning. Beviljas den så hamnar man på något som kallas för fortsättningsnivå: det innebär att man som sjukskriven får 75% av den sjukpenninggrundande inkomsten.

Viktigt att poängtera är att allvarligt sjuka kan söka om fler dagar med normal sjukpenningnivå även efter att 364 dagar har passerat.

Måste jag träffa en läkare?

För att en sjukskrivning ska godkännas så krävs det ett läkarintyg som stärker sjukdomstillståndet i fråga. Vid en träff med läkaren så kommer denne att fylla i att sjukskrivningen gäller mot arbete och mot att “utföra ett normalt förekommande arbete “.

Det senare innebär att det kan förekomma en jämförelse mot arbetsmarknaden. Har en sjukskriven någon möjlighet att arbeta inom en annan sektor eller med någonting annat? Det finns en grundregel vad gäller ersättning till sjukskrivna och den innebär att man inte får tjäna mer som sjukskriven än vad man har som frisk på arbetslöshetskassa. Taket ligger på 543 kronor om dagen.

Kan jag få avslag på min ansökan om sjukpenning?

Alla ärenden bedöms individuellt och separat. Det innebär att en ansökan om sjukpenning kan avslås från Försäkringskassan. Om detta sker så förmedlas man som arbetssökande en kontakt med Arbetsförmedlingen där man tittar närmare på vilka alternativ som finns. Det kan i sin tur innebära exempelvis arbetsträning, arbetsmarknadspolitiska program som ger ersättning i form av ett aktivitetsstöd. Den absolut sista utvägen är att man erbjuds ett försörjningsstöd.

En detalj att vara medveten om är att ett sjukintyg från en läkare inte är synonymt med ett godkännande vid en ansökan om sjukersättning. Sjukintyget innebär ett underlag från vilket Försäkringskassan kan fatta ett beslut. Det kan innebära att man gör en bedömning om att en person är arbetsför - på någon nivå, inom något område - trots läkarens rekommendation och utlåtande. Detta har mött kritik och kallats för inhumant.

Rent juridiskt så handlar det emellertid om att Försäkringskassan följer de riktlinjer, lagar och regler som finns. Det kan innebära svårigheter för den enskilde individen i samband med arbetslöshet och sjukskrivning.

Vi fokuserar på att leva ett bättre liv och pratar mycket om ett ökat välmående på denna blogg. Förhoppningsvis kan denna sida och det innehåll vi regelbundet uppdaterar låsa upp några lyckta dörrar i ditt liv. Välkommen! 

Senaste artiklarna