Tips inför anställningsintervjun

Att söka ett jobb är spännande. Det ger en möjlighet till en enorm förändring i det egna livet och det bär med sig nycklar som kan öppna nya dörrar. Det är emellertid en stor skillnad på att söka ett jobb och de facto få det detsamma. Varje jobb som kommer ut på marknaden kommer med stor konkurrens. Vi ger några tips inför anställningsintervjun som ger dig bättre möjligheter att landa drömjobbet.

Hur får man egentligen drömjobbet? Hur ska man tänka för att sticka ut bland alla sökande och få företagets fulla uppmärksamhet? Anställningsintervjun är en väsentlig del av att ge sig själv en möjlighet att visa upp sig från den bästa sidan man har. Tyvärr så är det även denna del av rekryteringen där många faller - precis innan mållinjen.

Först och främst dock - innan vi delar med oss av några tips kring anställningsintervjun - så ska vi säga grattis! Du tog dig hela vägen till en intervju. För många så tar resan slut betydligt tidigare än så. Det innebär att du har skapat ett tilltalande CV och att du skapat ett personligt brev som företaget de facto funnit intressant. Det är positivt och det är också exakt så du ska se det. Finslipar du ditt beteende vid nästa anställningsintervju så ger du dig själv väldigt goda möjligheter att få skriva under ett anställningsbevis.

Tänk på intervjun som en förlängning av ditt CV

Det du ska göra är att se anställningsintervjun som en förlängning av ditt CV. Det är inget förhör: en intervju är en möjlighet för dig att visa upp de egenskaper och den del av din personlighet som inte fick plats i CV:et eller i ditt personliga brev.

Många blir nervösa på ett sätt som innebär taggarna utåt. Man blir för defensiv i sin framtoning och vågar inte ta för sig. Det kan ge ett felaktigt intryck av vem man är. Genom att se intervjun som en chans att marknadsföra sig själv så ger man också den bästa versionen av den egna personen.

Här nedan följer några ytterligare tips:

  1. Läs på! Det är din skyldighet att kolla upp företaget som du sökt arbete hos. Frågan kommer säkerligen att ställas kring hur du ser på företaget i fråga. Kan du nämna några intressanta händelser som definierat företaget så har du mycket vunnet. Tänk även på att förnamna personen som intervjuar dig. Genom att nämna hen vid förnamn så skapar du en mer personlig relation. Det kan visa att du passar in i företagets profil och arbetsmiljö.
  2. Öva innan. Ta hjälp av en kompis eller din partner för att träna på hur en intervju kan gå till. Ställ frågor och svara på dessa så bra det går. Försök att hitta både rätt tempo och tonalitet. Ju mer du tränar, desto mer avslappnad blir du. Vid intervjun kan du tänka att det är din partner/vän som ställer frågorna. Då blir du per automatik mer avslappnad.
  3. Kom i tid. Att komma för sent till en anställningsintervju är nästan oförlåtligt. Det ska väldigt mycket till för att kunna förklara det. Se till att vara i god tid och se över om det exempelvis finns något café i närheten. Du kan sitta och ta en kaffe innan och gå igenom det sista med dig själv. Stressa inte iväg i kollektivtrafiken.
  4. Dress for the occasion. Du ska på en anställningsintervju - du ska inte hem till en polare och se på Netflix. Klä dig för tillfället och visa - genom din stil och klädsel - att du verkligen vill ha jobbet.
  5. Relatera. Försök att få in dina unika kompetenser i företagets profil. Dra paralleller som utgår från dig själv och försök att passa in dessa i hur företaget skulle kunna bli bättre av dessa.
  6. Följ upp. Skicka ett mail efter intervjun och tacka för chansen och klargör ditt fortsatta intresse för tjänsten. Finns det något som du absolut känner att du missat att framföra så bifoga - kortfattat - den informationen. Får du inte jobbet? Ta gärna kontakt med företaget och hör dig för om det finns något som du kan förbättra. Det kan vara viktiga läropengar för framtida intervjuer.

Vi fokuserar på att leva ett bättre liv och pratar mycket om ett ökat välmående på denna blogg. Förhoppningsvis kan denna sida och det innehåll vi regelbundet uppdaterar låsa upp några lyckta dörrar i ditt liv. Välkommen! 

Senaste artiklarna