Fördelar med att ha ett hantverksyrke

Nästan oavsett vilket typ av hantverksyrke man har - målare, snickare, rörmokare, plattsättare, elektriker och så vidare - så har man väldigt många fördelar i jämförelse med andra yrkesgrupper. Vi tänkte titta närmare på några av de fördelar som finns med att ha ett hantverksyrke.

Står du inför att byta karriär? Har du precis blivit klar med skolan och funderar över vad du egentligen ska göra i framtiden? Eller, är du bara sugen att prova någonting nytt? Hantverksbranschen är alltid intressant och det finns alla anledning att överväga att ta vägen som leder dit. Det handlar emellertid om en väg som är kantad med vissa svårigheter.

För att bli hantverkare - oavsett inom vilket yrke - så krävs det en viss fallenhet. Man lär sig så klart väldigt mycket under tiden, men en naturlig händighet och fallenhet är något som, i någon mån, måste finnas. Gällande utbildning så finns det fördelar som är tilltalande för många. Det handlar om mer praktik än om teori och utbildningen kan ske såväl på yrkeshögskolor som på arbetsplatser. Då, vid det senare, som lärling där man hela tiden tillskansar sig kunskap och arbetar mot en yrkesexamen eller ett gesällprov. En bra väg för den som inte - av olika skäl - vill sätta sig ned i skolbänken.

Efterfrågan finns - överallt

Det är en fördel. En annan handlar om att man sitter på en specialkunskap som fyller tydliga behov. Ser man till exempelvis en snickare så kommer dennes unika kunskaper att vara efterfrågade inom alla byggtekniska frågor - av både större koncerner och av privatpersoner. Det finns, kort sagt, stora möjligheter till sysselsättning och detta egentligen oavsett var man bor. Det går att starta eget och få igång en bra verksamhet - likväl går det att söka sig till andra, redan existerande företag och entreprenörer.

Detta är en stor fördel som få andra yrken kan möta på samma sätt. Om du är hantverkare och ska flytta till en annan stad så kommer du aldrig att möta större svårigheter i att få ett jobb. Det skiljer sig radikalt från hur det ser ut inom många andra yrkesgrupper.

Lönen är en annan fördel. Hantverkare tjänar, i jämförelse med många andra, bra pengar. Det skiljer naturligtvis mellan olika hantverkare och även mellan exempelvis städer och län. Men, på det stora hela är det en fördel: man behöver inte oroa sig för att få vardagen att gå ihop.

En tredje fördel som kan nämnas är att en hantverkare alltid får se ett färdigt resultat. Många pekar på detta som en av de stora glädjeämnen som finns inom respektive yrken. Man får påbörja - och slutföra ett projekt och direkt också se att man gjort skillnad. Att exempelvis bygga en veranda till en privatperson ger en direkt dopaminkick så fort man ser glädjen hos beställaren. Det är naturligtvis en stor fördel. Man kommer hem och känner att man, genom sitt jobb, gjort skillnad till det bättre för någon annan.

2 Oct 2020

Vi fokuserar på att leva ett bättre liv och pratar mycket om ett ökat välmående på denna blogg. Förhoppningsvis kan denna sida och det innehåll vi regelbundet uppdaterar låsa upp några lyckta dörrar i ditt liv. Välkommen! 

Senaste artiklarna