Olyckor händer så lätt

Det är lite klyschigt, men olyckor händer lätt. Det kan vara att barnet välter med cykel och slår ut några tänder. Eller så kommer barnen hem från lekplatsen och en tand har fått stryk av gungan.

Barn har en tendens att råka ut för olyckor. Allt från små skrubbsår till utslagna tänder. Mjölktänder som åker ut är sällan ett problem. Däremot om tanden delvis slås av, eller om det är en av vuxentänderna som råkar få en smäll, kan du behöva uppsöka akuttandläkare. Åka till tandläkaren akut kan vara dramatiskt för ett mindre barn. Framför allt om barnet inte är van än att besöka tandläkaren. Det finns som tur är akuttandvård där tandläkare tar hand om barn.

Hur förbereder du bäst barnet för akuttandvård?

När det händer en olycka är barn ofta skärrade. Blöder det mycket kan det vara än mer traumatiskt. Förutom att du själv måste hålla dig lugn ska du försöka få tag i en tandläkare. Det bästa är att kunna gå till sin vanliga tandläkare som barnet har förtroende för. Tyvärr går det inte alltid vid akuttider. När du tar kontakt med akuttandvården är det bra att informera om att det rör sig om ett mindre barn. Då kan tandläkare och andra medarbetare förbereda sig. Idag har de allra flesta tandläkare bra förståelse för barns situation. Låt tandläkaren och medarbetare berätta för barnet, och försök vara ett lugnt stöd. Om du är lugn och tandläkaren förberedd kommer besöket säkert att gå riktigt bra även vid akuta situationer.

15 May 2021

Vi fokuserar på att leva ett bättre liv och pratar mycket om ett ökat välmående på denna blogg. Förhoppningsvis kan denna sida och det innehåll vi regelbundet uppdaterar låsa upp några lyckta dörrar i ditt liv. Välkommen! 

Senaste artiklarna